Waarom de narcist net op zoek gaat naar codependents met een hoog iq

Waarom de narcist net op zoek gaat naar codependents met een hoog iq

Zo veel mensen die naast empathie en een drang naar bevestiging ook behept zijn met een hoog IQ zullen zich afvragen,  hoe heeft de narcist me zo snel en zo lang om de tuin kunnen leiden.  Deze vraag kan eigenlijk heel kort beantwoord worden maar het lijkt me verstandig deze van de grond af op te bouwen. 

Hoewel het voor ons lijkt alsof onze gedachten voornamelijk vanuit onze ego gestuurd worden is dat een behoorlijke misvatting.  Deze berust op het feit dat het ego,  ons bewuste zelf,  de naam zegt het al bewust is van deze gedachten.  Echter is deze slechts in kleine mate de oorsprong er van. 

Naast de ego hebben we de id,  het natuurlijk ego,  voornamelijk gestuurd door onze primaire bestaansbehoeften,  eten, drinken, seks, genot, … het wordt vaak aangeduid met het instinctieve of primitieve gedrag.

Wat later in het leven ontwikkelen we het superego hierin nestelen onze geïnternaliseerde morele normen en waarden die we van huis uit en da maatschappij meekrijgen.

Onder het ego complex ligt het onderbewuste of onbewuste waar we slechts af en toe een blik van meekrijgen, gewoonlijk in een droom en cryptisch of symbolische overdracht.  Deze regelt onze emoties, inhibities, neuroses en schemergedachten.

Het IQ mag dan een grote factor zijn in onze snelheid en capaciteit voor het verwerken van cognitieve data,  wanneer het gaat om onze gedachten is het IQ slechts marginaal van invloed.

Waarom zijn intelligente mensen in staat tot heel erg slechte of heel erg domme besluiten?  Intelligente mensen zijn uitermate capabel in rationaliseren van interne gedachten.  Daarnaast zijn ze vaak geneigd deze rationalisaties prioriteit te geven boven het onderbuikgevoel.  

Wat betekent dit voor de narcist?  Dit betekent dat de intelligente codependent zelf de smoesjes voor de narcist bedenkt.  Hij verzint zelf een “logische” verklaring voor het onacceptabel gedrag van de narcist zonder dat deze daar ook maar wat voor hoeft te doen.  Het intellect zorgt er voor niet te snel te willen oordelen,  de leugen zwart op wit te willen zien voor daarnaar te handelen. 

De reden daarvoor is tweevoudig;

  • Het niet als dwaas of irrationeel tot beslissingen te willen komen
  • Een misvormd kosten / baten plaatje in zijn hoofd, gevormd door wensdenken en eerdere investering.  (Een beetje zoals de gokverslaafde door gokt door de gedachte “ik heb zo vaak mis gegokt,  eens moet ie vallen”)

Het is dus misplaatst jezelf te zien als dom indien je ten prooi bent gevallen aan de manipulatietechnieken van de narcist.

Bron : https://www.youtube.com/watch?v=qjIwWhImYSg

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 1 Average: 5]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *