Schaduwwerk

Schaduwwerk of herintegratie van de zelf

Naast EMDR kan schaduwwerk een uitstekende oplossing bieden om codependency af te leren.

Codependency is aangeleerd gedrag of beter gezegd afgeleerd zelf. Er word ons gedurende de jeugd gewezen op “minder mooie” aspecten van onze zelf. De codependent probeert afstand te doen van deze aspecten in plaats van te leren deze op een correcte manier te uiten.
Een concreet voorbeeld voor heel veel codependents is woede,  je hebt als kind misschien op een wrede,  gemene of agressievolle manier uiting gegeven aan de woede.  De codependent ervaart de woede en niet de uiting daarvan als zijnde negatief en niet passend bij hetgeen hij of zij wil zijn.

De woede gaat niet weg maar de codependent wil er geen gehoor aan geven,  liever ontkent hij het hebben van deze emotie compleet.  Hij vervreemd zich er van en kropt het op. Het resultaat is onderdrukking en een vertekend zelfbeeld.

Wie blind is voor een rots loopt er tegenaan en dat is wat gebeurt wanneer codependents zo ver worden gedreven dat deze aspecten van het zelf manifest worden, en dit soms op een catastrofale manier.   Net omdat de codependent aan het ideaalbeeld dat hij of zij voor zichzelf heeft opgesteld wil voldoen geeft hij niet op tijd uiting aan de emoties die hem plagen,  hij kropt ze op.

Omdat de narcist van nature een grensbreker is en keer op keer de codependent opzadelt met irritatie, frustratie, boosheid en uiteindelijk woede zal deze wanneer deze dan uiteindelijk geuit wordt geuit worden op net die manier waarop het kindzelf werd terechtgewezen;  wreed, gemeen en agressief.

Bovenop alle chaos van de leugens en bedrog, manipulatie, het niet (meer) kennen van de partner en het beëindigen van een relatie (her)kent nu de codependent ook zichzelf niet meer.

De codependent staat nu voor een keuze,  cognitieve dissonantie (leven met twee tegenstrijdige beelden van zichzelf) of aan de slag gaan met aspecten die hij of zij liever niet accepteert deel te zijn van zichzelf.

Schaduwwerk is het evalueren van de aspecten die je ervaart als slecht,  waarom je ze zo ervaart,  of dat ook daadwerkelijk zo is en accepteren dat ze deel van je zijn net als elk ander mens.

Een geheeld mens ziet zichzelf niet meer als altruïstisch en de narcist als egoïstisch,  hij zal de narcist gaan zien als een spiegel die hem is voorgehouden door het leven over alle aspecten van de zelf.

Vraag 100 mensen of ze ooit in staat zouden zijn een Nazi sympathisant te zijn en 99 mensen zeggen nee.  Schaduwwerk wijst je op het feit dat in Nazi Duitsland het aantal sympathisanten eerder op 99% lag,  hetzij door onwetendheid, angst, woede,…  Als de omstandigheden daar zijn, zijn we heel anders dan we van onszelf aannamen.

Bron : https://scottjeffrey.com/shadow-work/
Bron : Psychologies #78 November 2017

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 0 Average: 0]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *