Ritueel gedrag

Ritueel gedrag – Een psychologische kijk op dit universele fenomeen

Peter Prudon,  klinisch psycholoog, auteur en tevens mijn mentor voor de module klinische psychologie schreef het boekje Ritueel gedrag – een psychologische kijk op dit universele fenomeen Tweet This!

Hierin gaat hij verder de diepte in op het ontstaan van cultureel / religieus ritueel gedrag en maakt de brug naar het rituele aspect bij diverse vormen van dwangstoornissen en bijgeloof alsook het starre gedrag bij b.v. autisme.  Met vele voorbeelden bekijkt hij diverse vormen van ritueel gedrag zowel vanuit psychoanalytische en leer-theoretische kaders. 

In de cursus leren we dat dwangstoornissen handelingen uit hun functionele verband rukken,  het boekje duikt dieper in op de vraag waarom dat zo is.  En de conclusie blijkt dat lang niet elke vorm van ritueel gedrag dezelfde psychopathologische basis heeft voor dit steeds verder afdwalen naar bijzaken en ritualiseren van handelingen.

Enkele benoemde oorzaken zijn; greep tekort op het uiteindelijke doel,  ambivalentie,  doelgerichtheidstekort, ontwikkelingsfase, ontwikkelingsstoornis,…

Daarnaast worden ook meer cultureel geaccepteerde (tijdsgebonden) vormen van ritueel gedrag meer in diepte verklaart naar hun psychologische oorsprong.

Aanvullend : Meer over Rituelen

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 0 Average: 0]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *