manipulatietechnieken van de narcist

Manipulatietechnieken van de narcist

De narcistische persoonlijkheid wordt gekenmerkt door het manipulatieve aspect,  hieronder de bekendste manipulatietechnieken van de narcist uit de doeken gedaan.

Love bombing

Zoals omschreven in de idealisatiefase van de narcistische cirkel van misbruik,  de partner wordt overladen met complimenten,  vertoon van affectie, seksuele spanning,…  Het individu wordt op een voetstuk geplaatst, opgebouwd.  Grote hoeveelheden serotonine worden aangemaakt binnen de partner en deze zal heel even koning(in) op aarde zijn.

Deze fase vind aanvankelijk plaats bij de idealisatiefase,  gewoonlijk in het begin van de relatie of wanneer de narcist noodgedwongen met hangende pootjes terug moet naar zijn partner.  Deze zal dermate minder zijn indien de partner op de narcist heeft zitten wachten en deze maar wat graag terug wil.  Dit is één van de meest bekende manipulatietechnieken van de narcist.

Catfishing

Internet is een ware speeltuin voor de narcist waar hij zijn blije gangetje kan gaan zonder gevolgen en in complete anonimiteit.  Catfishen,  het jezelf voordoen als heel iemand anders op het internet,  is een activiteit die perfect aansluit bij de wensen van de narcist.  Hij kan mensen manipuleren in bulk en in complete anonimiteit.

Al die aandacht en hij hoeft er niets voor te doen.  We hebben in de MTV serie Catfish wel eens koppeltjes gevormd zien worden na het opzoeken van de catfish,…  mijn advies is om snel de andere kant op te rennen.

Devaluatie

Hierboven omschreven als fase maar wordt ook toegepast als techniek waarbij de narcist alle onzekerheden van de partner oppikt en gebruikt om het zelfvertrouwen van de partner beetje bij beetje naar beneden te halen.  Dit gebeurt tactisch en subtiel.  Je bent immers maar snel op je tenen getrapt om een onschuldig grapje over die grote neus van je,  sommige mensen zouden hem misschien nog best charmant vinden…

Zo worden ook de kwaliteiten waar de partner eerst om geprezen werd maar banaal en eigenlijk dragen ze nu ook weer niet ZO veel bij;  Best veel mensen kunnen de dingen die jij kunt en zo bijzonder is het nu ook weer niet dat je een beetje kunt koken en zo eens af en toe een wasje doet toch?  Sterker nog best vaak zit je gewoon op de bank te teleshoppen dat zou best eens wat minder mogen.

Triangulatie

Dit is een van de manipulatietechnieken van de narcist die veelvuldig wordt toegepast als middel voor devaluatie,  hierbij wordt je vergeleken met anderen in een negatief licht;  Mijn ex (die me zwaar mishandelde) kookte in elk geval nog voor me en deed de was,  in veel opzichten ben je erger dan haar.
Een andere variant is het openlijk aangaan van relaties, al dan niet van seksuele aard die steeds meer aspecten van de relatie met de partner gaan vervangen.  Narcisten zijn altijd opzoek naar meer, en mogelijk nieuwe vormen van narcistische supply.  Zelden zijn ze loyaal in een relatie met name in de devaluatiefase.  Een narcist is de laatste die zijn oude paar schoenen weg doet voor hij nieuwe heeft. 

Generalisaties en ad hominem

De narcist houd er over het algemeen niet van al te veel moeite doen om gedaan te krijgen wat ze willen,  daarom hebben ze altijd enkele scheldwoorden klaar en koepeltermen die ze inzetten voor bepaalde situaties.  B.v. een afspraak op werk loopt uit en wordt beantwoord met je bent een leugenaar want je had mij beloofd om zo laat thuis te zijn.

Toewijzen van motieven en gedachten

Deze wordt zowel offensief als defensief ingezet,  door een achterliggend motief toe te wijzen hebben ze iets waar ze met volle verontwaardigheid tegenin kunnen gaan.  Narcisten zijn gedachten lezers en weten beter waarom je iets doet of zegt dan jij.

Muggenziften, oude koeien en doelpalen verplaatsen

Wanneer je in een in een discussie met een narcist met een argument komt waar ze niet onderuit kunnen zullen ze doen wat ze kunnen om maar om dat argument heen te draaien.  In een sms gesprek kunnen ze bijvoorbeeld over spelfouten beginnen om daarmee je intellect onderuit te halen en dus je hele argument.  (muggenziften)

Een onschuldig voorbeeld van doelpalen verplaatsen is wanneer de narcist een opmerking geeft over een artikel dat je leest zonder te hebben gelezen waar het eigenlijk over gaat en de plank compleet mis slaat.  Wanneer je dat aanstipt zal de narcist uiteraard niet anders kunnen dan beweren het wel gelezen te hebben.

Stel dat je het waterdichte argument hebt dat het artikel helemaal niet gaat over waar de narcist op dat moment over praat zal hij je verwijzen naar het “originele artikel” ergens in een meer “respectabele” krant of een 64 pagina’s diep onderzoek waar dit artikel volgens hem op gebaseerd is.

Een ander pad dat de narcist kan bewandelen wanneer hij niet om zijn fout heen kan is het veranderen van onderwerp naar een onderwerp waar jij fout hebt toegegeven.

Dreigementen

Een narcist schroomt niet om openlijk of subtiel te dreigen met gevolgen voor je opstandig gedrag.  Ik zou me maar snel aanpassen voor er wat gebeurt waar we beiden spijt van krijgen.

Vissen naar reactie

Ieder mens heeft een irritatiegrens en de narcist weet door zijn constante manipulatie exact waar die ligt.  Hij kan de dag zo voorbereiden met speldenprikjes dat je in een door hem bepaalde tijdspanne met door hem bepaalde triggers die grens over gaat.

Stel je hebt een etentje met vrienden,…  de narcist is al de hele dag aan het ondermijnen,.. tegenwerken,… Misschien lijk je helemaal te laat te komen omdat hij toch op het laatste moment nog even terug naar boven moet om toch die ene net wat mooiere broek aan te trekken en daar hoort natuurlijk ook een andere bloes bij.

Tijdens het etentje maakt hij nog wat onschuldige grapjes hoe hij door jou nogal wat afspraken heeft gemist want wanneer deze in de badkamer staat nou jongens…  Je ontploffing wordt uiteraard steevast beantwoord met een opmerking over je totale onvermogen een onschuldig grapje te verwerken.

Grenzen testen

De codependent is al niet zo geweldig in het stellen van grenzen,…  laat nou de narcist expert zijn in ze opzoeken.

Schaamte bespelen

Je zou je moeten schamen is een vaak gebruikte aanval van de narcist om zelf aan te vallen of om zich uit een hoek te vechten.  De narcist neemt dagenlang niet op en vind je gebrek aan vertrouwen in hem behoorlijk schandalig.

Gaslighting

Genoemd naar de film gaslight uit 1944, is een techniek om de ander te laten twijfelen aan zijn eigen geestelijke gezondheid.  Gaslighting is een techniek die vaak in combinatie met andere technieken gepaard gaat waarvan de opmerking in devaluatie een klassiek voorbeeld is.  Je bent wel erg snel op je tenen getrapt om een onschuldig grapje.  Gaslighting kan in principe worden gezien als verzamelnaam voor de manipulatietechnieken van de narcist.

Omgekeerd is gaslighting een verzameling sub technieken die er samen voor zorgen dat het zo effectief is en er echt voor kunnen zorgen dat je zelfzekerheid een enorme deuk oploopt;

 • LeugensZoals eerder gemeld zijn de leugens op zich een vorm van manipulatie. Daarom kunnen om de meest irrelevante of contra productieve dingen gelogen worden.  Het kan zelfs zo ver gaan dat de narcist zichzelf bewust tegenspreekt om dan in de aanval te gaan en bijvoorbeeld te zeggen dat je je paranoia gedraagt en dat je maar eng doet.  Misschien vragen ze je of ze zich zorgen om je moeten maken.  Bij een narcist heb je bij elke zin uit zijn mond een 50% kans dat het waarheid is.
 • Glashard ontkennen iets te hebben gezegdOf wat de narcist gezegd heeft nu bewust was of een impulsieve uitspraak, simpelweg ontkennen en volhouden is een krachtig wapen in het arsenaal van de narcist.  Daaraan toevoegen dat je gek bent geworden kan je echt aan jezelf laten twijfelen.  Een narcist zal dit ook niet vaak doen in directe taal maar met subtiele hints.  v. je maakt me een beetje bang.
 • Je onzekerheden tegen je gebruikenMeermaals beschreven in devaluatie, de narcist is een expert in het opsporen van onzekerheden en zaken die je belangrijk vind.  Deze zal hij steevast onderuit halen.
 • Zijn technieken op jou projecterenEen narcist zal bijvoorbeeld tijdens het gaslighten zeggen dat jij degene bent die hem gek wil maken en dat je aan het gaslighten bent. En dit met zoveel overtuiging dat je er steevast aan gaat twijfelen.
 • Catch and releaseGaslighting is in grote mate net als vissen,… een stukje geven en verder binnen halen.  Wanneer je helemaal op instorten staat zullen ze met een bosje bloemen komen en zeggen dat het toch allemaal niet zo bedoeld was om nog voor ze in de vaas staan verder te gaan met subtiele manipulatietechnieken.
 • De flying monkeysGenoemd naar de vliegende aapjes uit de wizard of Oz, de narcist zal proberen mensen tegen je op te zetten.  Haast elke narcist heeft enkele flying monkeys al voor je de relatie in gaat,  mensen die hem verkopen als Gods geschenk aan de aarde.  Als je hem dwars zit krijg je deze mensen als een leger over je heen.
 • Mensen vertellen dat je gek bentWat ze tegen jou zeggen over je geestelijke gezondheid vertellen ze ook aan anderen met dezelfde subtiele hints. Ik maak me zorgen om hem / haar,  ik voel me niet veilig bij,…


Je sociale vangnet ontmantelen

De narcist zal vanaf de idealisatiefase al langzaam werk maken om je sociale vangnet stap voor stap te ontmantelen.  Hij keurt je keuze van vrienden af,  je familie zie je al elke week toch?  En is die opleiding die je volgt wel echt nodig? PAS OP!  Laat je onder geen geval vervreemden van je sociale vangnet!

 • Praten met anderen over onze problemen is verraad voor de relatieGrote kans dat je je toch al schaamt om open en eerlijk met je vrienden / vertrouwenspersonen te praten over de problemen in je relatie, daarbij komt nu de expliciete druk van een vertrouwensbreuk als je dat wel doet.
 • Die vriend(in)en van je zijn helemaal niet goed voor jeHeb je met je vriend(inn)en een keer wat kattenkwaad uitgehaald en je vertelt vol vertier over je avonturen aan de narcist,… ga er rustig vanuit dat dit later als argument wordt gebruikt om contact te minderen en uiteindelijk te verbreken.
 • Iedereen liegt tegen je en wil je misbruiken jij goedzakJe weet dat je geen nee kan zeggen, de narcist weet dat even goed en daar wordt je mee gepakt.  Door te projecteren waar hij zelf mee bezig is op je vriendenkring wordt je paranoia en ga je zonder enige dwang jezelf al distantiëren van het gros van je voormalige vriendengroep.
 • Maar ik heb je gewoon graag bij me vanavondNet die ene avond dat je met je vriend(inn)en wat gepland hebt is je anders afstandelijke partner zo affectief dat je zelf al niet meer weg wilt. Die bui slaat vaak ook om als een blad in de wind op het moment dat je de hoorn oplegt om je afwezigheid voor die avond te melden aan de groep.
 • De trofee monkeyVan alle gemelde en zo veel andere mogelijkheden om je af te zonderen van je sociale vangnet is er een waar de narcist het meest trots op is. Als de narcist één of meer van je vriend(in)en als flying monkey in kan lijven,  of misschien zelfs een seksuele relatie kan starten is dat voor hem de kers op de taart.


Controle

De narcist zal proberen zo veel mogelijk aspecten van je leven te domineren met absolute controle zonder ook maar een greintje controle af te staan.

Discarding

Wanneer de narcist het wel even gehad heeft met je opstandig gedrag wordt je afgedankt,  dat is de meest letterlijke vertaling van het woord en ook het meest toepasselijke in deze context.  Als de narcist beslist dat hij je niet wil spreken zal je hem niet spreken ook.  Hij is voor jou niet meer toegankelijk en dat zal gebeuren met de nodige flair ook.

Enkele gemelde voorbeelden van discarding;

 • Compleet van de aardbodem verdwijnen
 • Van de ene op de andere dag een andere relatie hebben
 • Een relatie hebben met één van je vriend(inn)en
 • Openlijk de prostitutie of adult entertainment branche in


Hoovering

Zoals gemeld zal de narcist als hij je niet wil spreken absoluut ontoegankelijk zijn en je achterlaten met de vraag wat je hebt gedaan om hem van je weg te drijven.  Ze zullen zelf daarentegen altijd minimaal één contactkanaal open laten voor het geval ze zich bedenken of indien je ze nog ergens mee van nut kunt zijn.

Misschien krijg je uit het niets een hoi of een smiley op een van je messaging apps of je krijgt na 6 maanden zoeken een grandioos verhaal over een onvrijwillige opname in een anorexia kliniek.  De mogelijkheden zijn eindeloos maar het doel is altijd hetzelfde.  Peilen of je nog toegankelijk bent voor manipulatie.

Bron : https://mysticalraven.com/relationships/13202/research-shows-narcissists-try-to-remain-friends-with-their-exes-for-dark-reasons?fbclid=IwAR282eELASoELfT1_ZQ6EG_UMn0Tc4zkRLMCMhPZuAEUnGEZDEii-q9-gPk

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 1 Average: 5]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *