Libido

Libido volgens Jung

In evolutionair opzicht kan libido worden opgevat als de wensen die gepaard gaan met levenskracht.  In dit opzicht is het logisch dat de wensen en de levenskracht zelf bij kinderen meer toebedeeld zijn aan het ontwikkelen van het eigen lichaam,  voeden, groeien, spelen, …  waarna het op latere leeftijd ontwikkeld in een drang naar reproductie en vervolgens in drang en energie voor opvoeding.

Het “verlies” van libido bij dementia praecox zou te wijten zijn aan;

  1. Het terugtrekken in een fantasiewereld waar de seksuele handelingen en driften ook meer en meer naar toe zouden verschuiven. 
  2. Of het terugtrekken in de fantasiewereld zou te wijten zijn aan het verlies van (seksuele) interesse. 

Er zijn zo veel raakvlakken met kinderlijk gedrag dat de term hebefrenie vaak wordt toegepast bij dementia praecox.

Aanvullend : De psychologie van dementia praecox

Jung neemt ook de term seksuele perversiteit in deze context onder de loep,  welke in deze een onvolgroeide, nog niet goed ontwikkelde staat van seksualiteit inhoud.  Een term die vaak tot misvattingen leidt.

Introversie van het libido duidt op het richten van deze energie aan gebeurtenissen in het verleden “retardation of the affective development”.  Men richt (een deel van) deze energie op de interne wereld (fantasie),  herleeft deze of blijft tobben over zaken die reeds lang opgelost,  of simpelweg niet langer van toepassing zouden moeten zijn. 

In dit laatste opzicht maakt hij de schakeling met de herinnering aan de ouders alsof ze nooit veranderd zouden zijn sinds de kinderjaren.  Zelfs al zouden ze overleden zijn.  Ze vormen als het ware een plaatje van de persoon die soms weinig verband houdt met de werkelijke persoon of zelfs, de werkelijke persoon zoals deze destijds was.  Hij noemt in deze het werk van Emma Fürst welke met haar experimenten aantoonde dat vaak een onbewuste parallel bestaat tussen ouder en kind welke ze verklaard als intense imitatie of identificatie (Zie Praktische psychologie – Pedagogie).  Met dit inzicht verklaart hij dat de neurose het resultaat is van de karakteristieke invloed van de ouders op hun kinderen.

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 0 Average: 0]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *