12 rules for life

Jordan B Peterson – 12 Rules for life : An antidote to chaos

Dit boek, “12 rules for life van Dr. Jordan B Peterson” heeft me aangespoord mijn leven terug te nemen in een periode van nihilistisch denken. Met eenvoudige zelfhulp technieken wordt je aangespoord niet te lang stil te blijven staan bij zaken waar je geen controle over hebt en je focus te verleggen naar aspecten uit het leven waar je wel controle over hebt.

Met name het lange termijn denken, verantwoordelijkheid nemen en de manier om anderen en de wereld te benaderen hebben me aangezet om zowel financieel en qua tijd te investeren in projecten waar ik hoop ooit voldoening uit te halen en deze naar het beste van mijn kunnen af te ronden.

 1.   Tweet This!Stand up straight with your shoulders back   Tweet This!

  Naast het fysiologische aspect van een goede houding bespreekt hij hier de kreeft,  welke zich na het winnen van een gevecht uitstrekken zodat ze groter lijken.  Bij het winnen van een gevecht komt serotonine (soortgelijk proces bij mensen) vrij dat zelfvertrouwen bevorderd.  Vertaald naar mensen betekent dit dat met het aannemen van de houding ook serotonineniveaus hoger worden, en men ook zelfvertrouwen uitstraalt.

 2.   Tweet This! Treat yourself like someone you are responsible for helping   Tweet This!

  Je geeft het beste advies aan anderen die je echt wil helpen,  ook al wil deze het misschien niet horen.  Helaas doen we dit vaak niet bij onszelf.  Wees kritisch maar eerlijk in je zelfevaluatie.

 3.   Tweet This! Make friends with people who want the best for you   Tweet This!

  Vermijd vrienden die goede gebeurtenissen in je leven downplayen, met jaloezie benaderen, …  Zoek mensen die je er op wijzen wanneer iets beter kan en die blij voor je zijn als iets goed gaat!

 4.   Tweet This! Compare yourself to who you were yesterday, not to who someone else is today   Tweet This!

  Er zijn altijd mensen die beter presteren, slimmer zijn, atletischer,…  jezelf vergelijken met anderen zorgt altijd voor teleurstellingen want hoe goed je ook wordt er is altijd een overtreffende trap.  Vergelijk jezelf met wie je gister was en probeer jezelf te verbeteren.

 5.   Tweet This! Do not let your children do anything that makes you dislike them   Tweet This!

  Als je als ouder al stoort aan het gedrag van je kind kan je er vanuit gaan dat anderen dat ook doen.  Een kind met kansen is kind dat geaccepteerd en geliefd wordt door zijn omgeving.  Wat zorgt voor ontwikkeling, kansen in het leven,  succes op langere termijn.

 6.   Tweet This! Set your house in perfect order before you criticize the world   Tweet This!

  Dit is meer dan een pot verwijt de ketel argument.  Als je zelf niet alle stappen neemt om je eigen leven (en dat van degenen rondom je) te verbeteren hoe kan je dan verwachten dat een ander dat voor je doet? 

 7.   Tweet This! Pursue what is meaningful (not what is expedient)   Tweet This!

  Iedereen is geneigd om zo snel mogelijk doelen te bereiken.  Met name financieel succes kan niet snel genoeg.  Dr Jordan Peterson maakt de statement dat men er beter aan doet om betekenis in je leven na te streven (lange termijn denken) dan de snelle euro na te streven.  Dit geeft in je latere levensjaren veel meer voldoening.

 8.   Tweet This! Tell the truth – or, at least, don’t lie   Tweet This!

  We kunnen niet altijd de waarheid spreken,  soms zijn we ons niet bewust van de waarheid,  maar we weten allemaal wanneer we liegen.  Leugens leiden tot meer leugens om de leugen vorm te geven en al dit is verspeelde energie.  Vertel geen leugens zodat je deze energie in meer productieve zaken kan steken.

 9.   Tweet This! Assume that the person you are listening to might know something you don’t   Tweet This!

  Neem aan dat je niet alles weet en dat de ander misschien iets weet wat je niet weet.  Als je denkt alles te weten kan je op je vingers natellen dat je niets meer bij leert en stagneert in je kennis. 

 10.   Tweet This! Be precise in your speech   Tweet This!

  Als je je argument niet accuraat kunt maken,  als je een theorie niet kunt overbrengen heb je er zelf niet voldoende kennis over.  Accuraatheid zorgt voor je eigen begrip van het onderwerp en maakt je succesvoller in omgang met anderen.

 11.   Tweet This! Do not bother children when they are skateboarding   Tweet This!

  Kinderen doen nu eenmaal dingen die een bepaald risico meenemen.  Volwassenen zijn geneigd gevaarlijk gedrag te stoppen in kinderen.  Maar er moet onderscheid gemaakt worden tussen gevaar en risicogedrag.  Kinderen verkennen het leven en hun lichaam door het nemen van risico’s.  Iets wat we later in ons leven nodig zullen hebben als we succesvol door het leven willen gaan.

 12.   Tweet This! Pet a cat when you encounter one on the street   Tweet This!

  Neem af en toe de tijd om stil te staan bij de simpele en mooie dingen in het leven.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die zich gestagneerd voelt in zijn of haar leven.

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 2 Average: 5]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *