narcistische persoonlijkheidsstoornis erfelijk

Is de narcistische persoonlijkheidsstoornis erfelijk?

Over in hoeverre de narcistische persoonlijkheidsstoornis erfelijk is zijn de meningen nogal verdeeld.  Hoewel de meeste bronnen het er over eens zijn dat haast elke stoornis een nature vs. nurture aspect heeft zijn studies naar erfelijkheid erg moeilijk vanwege de aard en het ontstaan van de stoornis.

B.v. Het onderstaande artikel spreekt over een onderzoek,  uitgevoerd in Noorwegen met behulp van tweelingstudies in 2015.  Deze identieke tweelingen zijn bij geboorte gescheiden en werden in verschillende huishoudens opgevoed.  Deze identieke tweelingen werden vergeleken met twee-eiige tweelingen onder dezelfde omstandigheden.  Uit deze vergelijkingen bleek erfelijkheid voor zeker 50% verantwoordelijk te zijn voor het ontwikkelen van de stoornis.

Bij het lezen van het onderzoek blijkt dat het gaat om met name de cluster B stoornissen antisociale en borderline persoonlijkheidsstoornissen en dat erfelijkheid voor zeker 50% toedraagt in EEN cluster B persoonlijkheidsstoornis,  wat dus de eerder gemelde 50% al zou halveren.  Daarnaast is niet duidelijk in welke mate één of beide ouders van beiden testgroepen een van deze stoornissen heeft.  Daarnaast is ook niet duidelijk in welke mate één of beiden surrogaatouders een van deze stoornissen heeft.

Daarnaast spreekt men van een gen; tryptofaanhydroxylasse-2.  Dit gen helpt de productie van serotonine te regelen,  welke belangrijk is voor stemmingsregulering.  International Journal of Neuropsychopharmacology (2007).

Als afsluiter spreekt het artikel over een studie uit 2010 dat in het tijdschrift PLOS ONE verscheen.  Hier werd MRI ingezet om de hersenactiviteit van een kleine groep proefpersonen te onderzoeken.  Voor deze test waren geen proefpersonen met narcistische persoonlijkheidsstoornis geselecteerd maar ongeveer de helft had “narcistische trekken”.

Bij deze personen bleek een ongebruikelijk niveau van activiteit tijdens rusttijden tussen tests in een deel van de hersencortex,  verantwoordelijk voor zelfgericht denken.  Daarnaast was er bij deze groep een verhoogde activiteit in een ander deel van de hersencortex die impulsief gedrag beheert.  Deze zou de impulscontrole verminderen.

Wederom heb ik bij dit onderzoek talloze vragen;  Wat zijn narcistische trekken?  Hoeveel van de DSM lijst zijn er aangetikt? Over welk type narcistische persoonlijkheid zou het gaan als er dan toch een diagnose gemaakt zou moeten worden?  De grandiose?  De verborgen?  (Deze twee hoofdcategorieën worden in volgend hoofdstuk besproken)  Of gewoon iemand ergens in het spectrum zoals we dat allemaal zijn?  Iemand net wat hoger in het spectrum dan gemiddeld?  In hoeverre is neuroplasticiteit verantwoordelijk voor deze verschuiving van activiteit?  En lang niet elke narcist is impulsief,  vaak zijn ze net enorm gecalculeerd bij hun exploitaties.  Is alle zelfgericht denken bij het afnemen van een test te wijten aan narcistische neigingen of kan dat ook door o.a. onzekerheid komen?

Aanvullend : Het ontstaan van de narcistische persoonlijkheidsstoornis

Bron : https://dsmmeisjes.nl/achtergrond/overzicht-vermoedelijke-oorzaken-narcisme-nps/

Bron : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4589465/

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 0 Average: 0]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *