ontstaan van de narcistische persoonlijkheidsstoornis

Het ontstaan van de narcistische persoonlijkheidsstoornis

Over het ontstaan van de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn de meningen nogal verdeeld.  De ene groep mensen gaat uit van het gouden kind scenario en de andere neemt het standpunt van het diep getraumatiseerd kind aan.

Ik beschouw mezelf niet als autoriteit op dit gebied en zal ook geen concrete claims maken maar alle mensen die ik heb gesproken gaven op een enkele uitzondering na, en vaak uit zichzelf aan dat het ging om mensen met diep traumatische ervaringen in hun jonge tot midden tienerjaren (10-17 jaar) variërend van seksueel misbruik en geweld tot een traumatische levensverandering.

Over het algemeen wijst men het ontstaan van de narcistische persoonlijkheidsstoornis toe aan een probleem met de ontwikkeling van het kind in de vroegste jaren omdat dit de periode is dat we onze “zelf” vormen en onze eerste banden aan gaan (met onze opvoeders).  Dat deze banden nodig zijn voor het ontwikkelen van onze hogere cognitieve functies staat buiten kijf.

Normale ouders zullen het kind in deze vormende jaren bekijken met wonderzucht en onvoorwaardelijke waardering terwijl ze het kind tegelijkertijd gezonde grenzen opleggen.  De stelling dat narcistische ouders ook altijd narcistische kinderen opvoeden is niet per definitie correct aangezien narcistische ouders ook codependent kinderen op kunnen voeden.
De narcistische ouder ziet het kind niet als individu maar als een verlenging van zichzelf.  Het heeft te doen wat de ouder wenst.  Dit onderdrukken van het kind om zichzelf uit te drukken als individu kan resulteren in een narcist of codependent, in het geval van de codependent hoeft er geen narcistische ouder in het spel te zijn.

Meer over de Psychologische ontwikkeling van het kind
Meer over de Sociale ontwikkeling van het kind

Het gouden kind scenario wordt aangegeven als reden voor verdere ontwikkeling van de narcistische persoonlijkheidsstoornis en wel omdat zoals het kind als verlengstuk van de ouder wordt gezien,  ook diens prestaties als deelprestaties van de ouder worden gezien.  Falen of eigenschappen die als minder positief worden opgevat door de ouder zullen dan ook bij het gouden kind scenario zwaar bestraft worden.  Deze “negatieve” eigenschappen worden uiteraard niet als die van de ouder worden opgevat.

Om de ouder te plezieren leert het kind al op vroege leeftijd te leven door een masker en conformeert naar het ideaalplaatje van de ouder.  Hier ontstaat de polariteit tussen de grootheidswaan (de lof voor de successen van het kind en de eigenschappen die de ouder schikken) en minderwaardigheidscomplex (de harde kritiek voor falen en eigenschappen die de ouder niet bevallen).

Waar het op neer komt is dat veel varianten van het vormen van de narcistische persoonlijkheidsstoornis naar voor zijn geworpen met verschillende manifestaties binnen het ziektebeeld van deze stoornis.

Aanvullend : De Westerse cultuur en de opkomst van de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Bron : https://www.psychologytoday.com/us/blog/warning-signs-parents/201701/childhood-roots-narcissistic-personality-disorder

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 1 Average: 5]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *