Goed en kwaad, God en externaliseren van morele keuzevrijheid

Nadere observatie van mensen toont aan dat het waar is dat kalmte bewaard blijft op het kritieke moment maar bepaalde resultaten voorvallen welke in twee categorieën vallen;

  1. Het onderdrukte effect komt aan de oppervlakte meteen na het gebeuren,  zelden direct,  maar gewoonlijk in de vorm van een verplaatsing naar een ander object.

    Bijvoorbeeld een hardwerkende en gehoorzame man die met wreedheid afreageert op zijn vrouw of ondergeschikten.

  2. Het onderdrukte effect creëert compensaties elders.

    Bijvoorbeeld,  mensen die altijd streven naar buitensporige ethiek,  die proberen altijd altruïstisch te denken, voelen en handelen wreken zichzelf omdat ze het onmogelijk zien deze standaard na te leven door subtiele kwade wil welke zich natuurlijkerwijs niet presenteren aan hun eigen bewustzijn als zodoende maar welke leiden tot misverstanden en ongelukkige situaties.  Op het oog zijn deze slechts resultaat van onfortuinlijke omstandigheden of de schuld en kwade wil van andere mensen.

Men is bij deze tactieken bevrijd van bewuste conflicten maar desalniettemin ligt het onzichtbaar bij de voeten waardoor men er bij elke stap over struikelt.  Religieuze projectie biedt een veel effectiever hulpmiddel.  Men houdt het conflict in zicht en geeft het over aan een persoonlijkheid buiten zichzelf,  de Goddelijkheid of het kwade.  Onze redding leggen we bij een redder vrij van eigen zonde,  buiten onszelf door wiens bloed we vergiffenis krijgen van de Goddelijkheid.

Het zogenaamde accepteren van de redder, Messias in onszelf (het hart,  het gevoel) en dus de semi verpersoonlijking er van zou in een tijd dat hier enorm belang voor was dienen voor het onderdrukken van de dierlijke impulsen,  het id.   Door het benoemen van problematieke dierlijke impulsen als zijnde zonden wordt er een complex aan verbonden waardoor we ze met morele minachting bekijken.  Net dit complex wat zo nuttig is voor het stigmatiseren van “ongewenst gedrag” is dat wat er voor zorgt dat; wat we doorkrijgen uit ons onbewuste zich manifesteert in raadselachtige symboliek om zich zo voor ons (van moraliteit doordrongen) ego-complex te verbergen.

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 0 Average: 0]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *