Jordan B Peterson Maps of meaning

Dr. Jordan B Peterson’s lessen “Maps of meaning”.

Dr. Jordan B Peterson geeft in zijn lessen zijn professionele kijk op religie, symboliek en archetypen.  Hierbij ligt de focus sterk op denkers als Freud en Jung met meer praktische voorbeelden die zowel binnen de discipline psychologie liggen als onderzoek en ondervindingen van andere disciplines en literatuur.  Er wordt in diepte in gegaan op symboliek,  archetypes,  cultuur en de samenleving als groter geheel;

 • Marionettes and individuals
  Aan de hand van Pinoccio wordt uit de doeken gedaan op welke manier mythologische en archetypische thema’s de basis vormen van verhalen.
 • Story and metastory
  Hier wordt uitgelegd dat ons leven bestaat uit verhalen,  overkoepelende verhalen en EEN overkoepelend verhaal.  Er is in elke “episode” een begin,  een eind,  een motivatie en een trigger naar de volgende “episode”.  Eerdere verhalen geven vorm aan waar we vandaan komen,  welke richting we opgaan en wat we als positief en negatief ervaren.
 • Neuropsychology of symbolic representation
  Er wordt ingegaan op het verband tussen de hoofdcategorieën van symbolische representatie en hersenfuncties.   Er wordt onderscheid gemaakt tussen linker en rechter hersenhelft,  (Petersons befaamde chaos / orde indeling).  De logos als verkenner (onbekende naar bekende) en het verband met de hypothalamisch gefundeerde dopaminerge systemen. (beloning)
 • Patterns of symbolic representation
  Er wordt uitgelegd hoe fundamentele symbolische archetypes (wijze koning / tyran) gekaapt worden voor het propaganda doeleinden.  (denk ook aan bourgeois / proletariat,  onderdrukker, onderdrukte,…).  Bewust zijn van deze onderliggende archetypes geeft inzicht en weerbaarheid tegen ideaologische bezetenheid.

Bovenstaande lesverklaringen zijn vertaald uit het Engels en aangevuld met eigen inzichten,  deze lessen duren 3 uur gemiddeld en per onderdeel zijn 2 a 3 lessen ingedeeld.  Een beknopt overzicht zal deze kennis altijd tekort doen. 

Wat ik hieruit heb geleerd is het belang van archetypes bij het vormen van een eigen persoonlijkheid door middel van verhalen / religie / dogma.  Het onderscheid tussen archetype en meta archetype.  Het streven naar en vermijden van deze absoluten met name in onze kindertijd wanneer zaken nog meer zwart/wit zijn zal later ook de basis leggen voor onze perspectieven wanneer we wat meer genuanceerder gaan denken.

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 0 Average: 0]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *