openlijke en verborgen narcist

De openlijke en verborgen narcist

Omdat het niet voor iedereen duidelijk is dat er meer dan één type narcist is,  hieronder even de verschillen tussen de openlijke en verborgen narcist uitgelicht.

De openlijke narcist

Dit is de narcist waar men aan denkt bij het stereotype van het woord,  extrovert, zelfingenomen, impulsief, egoïstisch en egocentrisch.  De openlijke narcist handelt voornamelijk vanuit het kader van grootheidswaan en een superioriteitscomplex.

De openlijke narcist heeft geen boodschap aan anderen of hun gevoelens.  Ze hebben er maling aan hoe ze door anderen worden gezien en kennen geen schaamte.  De openlijke narcist is in zijn exploitaties veel sneller geneigd tot crimineel gedrag dan de verborgen narcist puur omdat hij broertje dood heeft aan de mening van anderen.  De verborgen narcist is zeker ook in staat tot crimineel gedrag maar alleen als hij vrijwel zeker is er mee weg te komen.

Ze worden gedreven door concurrentiedrang,  de wens de maatschappelijke ladder zo snel mogelijk te beklimmen met zo weinig mogelijk inzet.  Daardoor zijn ze dominant en uitbuitend.  Ze zijn charmant en verleidend om te bereiken wat ze willen.  Wanneer ze niet bereiken wat ze willen is dat een trigger voor woede.

Ze zijn uitermate oppervlakkig en blijken niet in staat tot zelfreflectie,  ze ervaren het leven zeer gepolariseerd,  spannend en leuk of saai,  niets daar tussen.  De openlijke narcist neemt risico’s.


De verborgen narcist

Daar waar de openlijke narcist met voornamelijk handelt vanuit een kader van grootheidswaan is bij de verborgen narcist het minderwaardigheidscomplex wat sterker vertegenwoordigd.  De verborgen narcist verbergt niet doelbewust maar erkent schaamte of misschien beter gezegd publiek door de mand vallen veel meer dan de openlijke narcist.  Schaamte en schande zijn belangrijke triggers in het vormen van dit type narcistische persoonlijkheidsstoornis.  Ze zijn meer introvert dan de openlijke narcist.

Ze zijn minder promiscue dan de openlijke narcist,  ze kunnen zich pijnlijk bewust zijn van zichzelf,  ze kennen schaamte.  Net als bij de openlijke narcist gaat alles om zichzelf maar op een meer zelf verwijzende manier; mijn pijn, mijn angst, mijn schaamte en waar dat bij de openlijke narcist puur middelen van manipulatie zijn zit er bij de verborgen narcist wel degelijk substantie achter,  ze zijn alleen blind voor de angsten, pijn en schaamte van de ander.

De openlijke narcist lacht om kritiek, de verborgen narcist doet dat alles behalve.  De verborgen narcist ziet kritiek als een aanval en een aanval zal beantwoord worden met een tegenaanval.  Pas dus op met kritiek.

De openlijke narcist schept op de verborgen narcist koestert wrok,  is teniet gedaan,  is te goed voor huidige situatie,  wordt tegengewerkt of weerhouden zijn “ware capaciteit” te realiseren.  De openlijke narcist kijkt neer op mensen,  de verborgen narcist koestert wrok tegen zij die hoger op de maatschappelijke ladder staan.

De verborgen narcist presenteert zich als slachtoffer naar anderen waardoor ze inspelen op het empathisch vermogen van anderen.  Ze presenteren zich naar de buitenwereld als nederig, altruïstisch, zachtmoedig en zorgzaam.  Ze dragen hetzelfde masker als de codependent en hoewel ook de codependent niet aan het ideaalplaatje voldoet, ontbreekt bij de verborgen narcist de wil om deze eigen-schappen ook maar iets anders dan te neppen.

Bron : https://www.youtube.com/watch?v=Cq7pj6oPJ4M

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 0 Average: 0]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *