De narcist nader belicht

De narcist nader belicht

Wat me het meest opviel na mijn gesprekken met mensen over hun relaties met narcisten is hoe vaak het voor lijkt te komen en hoe vertekent het beeld is over narcisme onder degenen die er niet echt directe ervaringen mee hebben.  Men lijkt bij een narcist vaak te denken aan een egocentrisch, zelfingenomen en egoïstisch individu terwijl haast niemand weet heeft van het sinistere achter het manipulatieve gedrag.

Het lijkt voor de gemiddelde mens (zelfs degenen die een relatie met een narcist hebben gehad) extreem moeilijk om aan te nemen dat iemand in staat is een ander individu “waarvan hij houd” willens en wetens klein te houden en zelfs te willen schaden.  Toch lijkt dat haast altijd het geval.

Alle technieken die worden toegepast,  van; love bombing, tot hoovering, discarding, gaslighting, triangulatie, leugens en bedrog,… als middel van manipulatie zijn schadend voor de ander en dat lijkt opzettelijk zo te zijn.  Over deze technieken later meer.

Ik heb eerder even besproken hoe deze mensen in het begin vaak de vraag stellen of ze misschien zelf de narcist zijn,  dit lijkt deel te zijn van de werkwijze van de narcist.  Deze zoekt een individu waar hij of zij naar opkijkt in bepaalde aspecten,  hier wordt veelvuldig op gecomplimenteerd tijdens de love bombing fase en de narcist zal deze spiegelen.  Voor de buitenwereld zal deze persoon klaarblijkelijk enorme groei door te maken.  Tijdens de latere fases wordt negatief gedrag van de codependent steeds meer beloond.  Ratio en rede vallen op dode oren en een woede uitbarsting wordt beloond met (hetzij kortstondige) aandacht.  Meer en meer gaat de codependent het gedrag van de narcist vertonen in zijn interacties met deze persoon.

Aanvullend : Manipulatietechnieken van de narcist

Bron : https://www.youtube.com/watch?v=aa75ynfu4WI
Bron : https://www.youtube.com/watch?v=MlDnpezmSxs

Het meest schadelijke wapen in het arsenaal van de narcist blijkt de discard fase te zijn (de silent treatment met aanvulling van fysieke afwezigheid en absolute onbereikbaarheid) waardoor de codependent achterblijft met de vraag wat hij of zij verkeerd heeft gedaan.  Ook dit lijkt opzettelijk en is een vorm van controle,  ook al blijkt deze een ander persoon te hebben gevonden,  de discard fase is en blijft een vorm van manipulatie.  Wanneer de codependent de narcist terug met open armen ontvangt na een dergelijke behandeling is de trauma bond sterker en dus de grip op de ander sterker geworden.

Onder de narcist valt een hoge concentratie van de volgende kenmerken op te merken;

 • LiegenHet lijkt soms dat de narcist liegt om te liegen of simpelweg niet in staat is waarheid te vertellen. Leugens worden verteld om de kleinste dingen.  Zelfs wanneer de leugen geen nut lijkt te hebben heeft men een 50% kans op waarheid.  Hierdoor wordt het haast onmogelijk om ook maar enige greep op de situatie te krijgen.  Alles in een relatie met een narcist kan gelogen of waarheid zijn, van bekentenissen tot een trip naar de supermarkt.
 • Manipulatief gedragHoewel het lijkt dat de leugen van de narcist geen nut heeft of zelfs contra productief is, niets is minder waar.  Deze leugens worden gespannen als een web waardoor de partner de bomen het bos niet meer ziet.  Dit is een manipulatietechniek zoals velen die ik later zal bespreken.
 • Exploiterend gedragDe narcist zal zijn manipulatief gedrag om twee redenen inzetten, controle over en exploitatie van de ander.
 • VerantwoordelijkheidsafschuivingDe narcist is nooit verantwoordelijk voor zijn daden en weet met diverse manipulatietechnieken de dialoog zo te verdraaien dat de ander gaat twijfelen aan zijn eigen oprechtheid.
 • Rollen spelenDe narcist kan met het grootste gemak van slachtoffer naar aanklager springen om nog geen vijf minuten later je grootste vertrouweling te zijn. Er zijn veel theorieën op het internet te vinden die afvragen of de narcist überhaupt wel een eigen persoonlijkheid heeft.  Het analyseren en spiegelen van anderen is één van de opvallendste kwaliteiten van de narcist.
 • Geen emotionele diepgangDe narcist kan uitermate emotioneel en kwetsbaar overkomen om vervolgens het huis te verlaten en vrolijk met vrienden op kroegentocht te gaan. De ogenschijnlijk emotionele buitenkant lijkt weinig substantie te hebben.
 • HedonismeUitstel of afslaan van genot lijkt absoluut niet in het straatje van de narcist te passen. Ze zijn daardoor ook verslavingsgevoelig, promiscue en notoire vreemdgaanders.

Volgens DSM-IV moet aan de volgende 5 voorwaarden worden voldaan vooraleer een professional narcistische persoonlijkheidsstoornis vast stelt.

 1. Grootheidsgevoel over eigen belangrijkheid
 2. Fantasieën over onbeperkt succes, macht, briljant-heid, schoonheid of ideale liefde
 3. Geloof dat hij/zij bijzonder en uniek is en alleen zou moeten omgaan met en begrepen kan worden door andere bijzondere mensen of instituten van hoge status
 4. Eist overmatige bewondering
 5. Onredelijke verwachtingen van een voorkeursbehandeling of een automatisch voldoen aan zijn/haar verwachtingen
 6. Exploiterend
 7. Gebrek aan empathie
 8. Vaak afgunstig op anderen of gelooft dat anderen afgunstig zijn op hem/haar

Arrogant, hooghartig

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 0 Average: 0]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *