Aantrekkingskracht

Aantrekkingskracht

Aantrekkingskracht, wat is het en hoe werkt het eigenlijk? In dit beknopt blog de meest voorkomende theorieën en raakvlakken die er toe bijdragen in aantrekkingskracht tussen 2 individuen.

Nabijheid (proximity)

Fysieke nabijheid maakt het onderhouden van vriendschappelijke contacten alleszins makkelijker. Nabijheid geeft een versterking aan de allereerste reactie.  Is deze positief leidt dat waarschijnlijk tot een plezierige relatie,  is er sprake van irritatie dan zal deze houding toenemen en zich versterken. Hoe vaker men elkaars pad kruist hoe sterker de eerdere gevoelens voor de betreffende persoon dus zullen zijn.

Bekendheid (familiarity)

Deze hangt samen met nabijheid,  hoe vaker men wordt blootgesteld aan de ander hoe bekender men met deze persoon wordt.  Men kent allemaal het fenomeen naamsbekendheid of de neiging sneller een praatje te maken met iemand die men al eens eerder heeft ontmoet dan met een wildvreemde.

Overeenkomst (similarity)

Overeenkomsten zijn raakvlakken, hetzij in persoonlijkheid, overtuiging of fysieke eigenschappen die twee personen een herkenningspunt geven inzake geleefde ervaring. Deze zal er vaker dan niet bij toedragen dat een eerste contact kan worden gelegd. Deze overeenkomsten spelen mogelijk ook een rol bij het in contact raken met elkaar.  Sportclub, event, …

Vaak overeenkomende aspecten zijn ;

 • Leeftijdscategorie
 • Eventuele religie
 • Politieke overtuiging
 • Nationaliteit
 • Culturele achtergrond
 • Sociale klasse
 • Opleidingsniveau
 • Intelligentieniveau
 • Persoonlijkheidskarakteristieken

Vaak komen ook lichamelijke karakteristieken overeen zoals;

 • Lengte
 • Kleur ogen
 • Postuur
 • Kledingstijl

Aanvullende behoeftehypothese

Ondanks deze raakvlakken lijkt het gezegde dat tegengestelde elkaar aantrekken wel van toepassing bij bepaalde persoonlijkheidseigenschappen.  B.v. dominant / onderdanig.  Slordig / ordelijk, … Er is bij deze eigenschappen wel een onderliggende overeenkomst in houding te ontdekken.  B.v. een dom / sub relatie kan alleen werken als ze beiden eens zijn over deze rolverdeling.

Fysieke aantrekkelijkheid / aantrekkingskracht

Eerste indruk,  populariteit.  Daarnaast is ook het “Halo & horn effect” van toepassing. Bij knappe mensen wordt sneller aangenomen dat ze ook goede persoonlijkheidskenmerken hebben (Halo) en andersom, bij minder aantrekkelijke mensen wordt vaker negatieve persoonlijkheidskenmerken toegeschreven (Horn). Omgekeerd zal iemand waar alleen goede verhalen de rondte over doen aantrekkelijker gevonden worden dan iemand met een slechte reputatie.

Er blijkt wel enigszins verband te zijn met aantrekkelijkheid en sociale vaardigheden, positief zelfbeeld, assertiviteit, zelfvertrouwen, mentale gezondheid, …

Symmetrische mensen, aantrekkelijker

Er is een biologisch aspect in het toewijzen van aantrekkelijkheid bij een ander. Hierbij spelen genetische kenmerken die duiden op vruchtbaarheid en gezondheid een belangrijke rol.

Symmetrie wordt over het algemeen gezien als een teken van schoonheid. Dit kan met name worden toegewezen als zijnde een teken van een sterke en dus ook gezonde genetische opmaak.

Feromonen

Feromonen zijn geurloze stoffen die worden aangemaakt door ons brein welke we afscheiden tijden bijvoorbeeld zweten. Deze hebben een unieke samenstelling en kunnen een beetje worden vergeleken met een versleuteld wachtwoord, dat hoort bij een gebruikersnaam wanneer we ergens inloggen op het internet. Wanneer we een nieuw iemand ontmoeten pikt ons lichaam deze feromonen op en andersom zij de onze.

Feromonen zijn één van de belangrijkste factoren bij het wel of niet aantrekkelijk vinden van een persoon. Bij een blinde test waarbij vrouwen moesten ruiken aan t-shirts van bezwete mannen vonden ze overweldigend de mannen met grote kenmerken van symmetrie het lekkerst ruiken.

Sociale deprivatie, gevolgen

Sociale deprivatie heeft de volgende negatieve gevolgen;

 • De betrokkene ervaart gevoelend van groot ongemak die toenemen met de tijd en in veel gevallen opeens sterk afnemen
 • Als de gevoelens van ongemak opeens sterk verminderen,  ontstaat er een staat van apathie (volledig ongevoelig voor emoties en prikkels) en onthechting
 • De geïsoleerde denkt en droomt van mensen en soms treden er hallucinaties op (zien of horen van mensen die er werkelijk niet zijn).
Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 1 Average: 5]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

1 gedachte op “Aantrekkingskracht”

 1. Pingback: Liefde

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *