8 manieren om verlegenheid om te zetten in charisma

8 manieren om je verlegenheid om te zetten naar charisma

Verlegenheid kan een beperkende factor zijn in het maken van nieuwe vrienden, tijdens sollicitatiegesprekken, geven van presentaties of omgaan met een groot publiek. Toch zijn er manieren waarbij je je verlegenheid voor je kan laten werken. Hieronder vind je 8 manieren om anders om te gaan met je verlegenheid.

1. Verlegen is geen eigenschap maar een handeling

Zelfs de meeste verlegen mensen in sociale omstandigheden hebben hun levendige, energetische en gekke momenten bij de mensen waarmee ze al vertrouwd zijn. Ze zijn dus niet verlegen, ze handelen verlegen onder bepaalde omstandigheden.

David gaat naar een optreden van zijn favoriete muzikant en hoort na afloop bij de cafetaria een stukje verderop twee mannen praten over hetzelfde optreden waar ze beiden zijn geweest. Een ideale kans om een dialoog aan te knopen en nieuwe vrienden te maken. David hoeft alleen zijn mond open te doen en aan te geven dat hij ook met volle teugen heeft genoten van het optreden om deel te nemen aan het gesprek. Maar David handelt op dit moment verlegen en ziet daar vanaf. Thuis gekomen verteld David aan zijn vrienden op een uitgaande en energetische manier over het optreden en de gemiste kans in de cafetaria. Wanneer één van zijn vrienden vraagt waarom David deze kans niet heeft gegrepen haalt hij zijn schouders op en zegt “Ik ben nu eenmaal verlegen”.

Door deze uitspraak bevestigd David het interne beeld van zijn “verlegen karaktereigenschap”. Door de verlegen houding op dat moment te bezien als een handeling wordt een patroon teruggevoerd naar een incident. Een volgend incident zou heel anders uit kunnen pakken wanneer David zichzelf herprogrammeert door te zeggen “Ik handelde op dat moment een beetje verlegen” en zou er zelfs aan toe kunnen voegen “maar volgende keer grijp ik een dergelijke kans met beiden handen aan”.

2. Probeer niet aardig gevonden te worden

Je vind iemand aardig en wil ook door hem of haar aardig gevonden worden. Dit maakt je nerveus en niet op je gemak met als resultaat dat de ander je hoogst waarschijnlijk raar of misschien zelfs onaardig zal vinden. Beter is het in dit soort gevallen te laten merken dat jij de ander aardig vind en ook waarom. Dit haalt de druk weg om zelf indruk te maken en zal sneller voor een klik zorgen dan de ander proberen te overtuigen waarom hij jou aardig zou moeten vinden.

3. Je hoeft niet het middenpunt van de aandacht te zijn

Om je verlegenheid te overwinnen hoef je helemaal niet het middenpunt van de aandacht te zijn. De meeste en beste conversaties zijn die waarbij jij je focust op de ander en de ander zich van nature focust op jou. Beantwoord vragen zoals je ze ziet en stel wedervragen over de andere persoon. Zodra jij niet het middenpunt van de aandacht hoeft te zijn wordt het minder een “performance” en meer een natuurlijke dialoog zoals je die ook zou voeren met je vrienden.

4. Je hoeft je verlegenheid niet te verbergen

Voel je je tijdens een interactie wat verlegen dan hoef je dat niet te verbergen. Je kan zelfs aangeven dat je een beetje verlegen bent wanneer daar om wordt gevraagd. Wanneer je dan langzaam uit je schulp komt zal dit door de ander persoon worden gezien als een teken dat je bij hem of haar wel op je gemak voelt.

5. Durf je kwetsbaar op te stellen

Deze sluit een beetje aan op de vorige tip, door jezelf kwetsbaar op te stellen laat je je verlegenheid voor je werken. Mensen supporteren graag voor de underdog en zien deze dan ook graag een overwinning maken. Wanneer je je kwetsbaar opstelt kom je open, eerlijk en toegankelijk over. Wanneer je dan uit je schulp komt zal men dit zien als een grote overwinning en kan je zelfs een heel publiek naar je hand zetten.

6. Stel je positief op

Wees niet bang om je tijdens de interactie wat vrolijker op te stellen. Misschien ben je bang dat je dom of naïef overkomt. Realiseer je dat ook al zou dat zo zijn, dit altijd nog stukken beter is dan negatief, cynisch en chagrijnig over te komen.

Charisma is the transference of enthousiasm - Ralph Archbold - Inspirational quotes

7. Spiegelen

Spiegelen is een manier om aan te geven dat je op één lijn zit met de persoon waarmee je een dialoog voert. Dit kun je doen door gebaren te spiegelen en vragen of grapjes te herhalen alvorens je je antwoord geeft. Deze techniek stelt de ander op zijn gemak en geeft je tijd om even na te denken over je antwoord op de vraag.

Aanvullend : Succesvol dialoog voeren – de vroedvrouw methode

8. Weet dat je inzet zal worden beloond

Alleen je verlegenheid erkennen is natuurlijk niet genoeg om een heel publiek naar je hand te zetten, wanneer men ziet dat je ondanks je verlegenheid toch inzet toont om op een leuke manier in te gaan op de dialoog zal dit des te meer worden beloond. Men zal je zien als iemand met zijn hart op de mouw en dat is een eigenschap die in onze maatschappij enorm wordt gewaardeerd.

Aanvullend : Aantrekkingskracht

Hulp nodig bij het omzetten van je verlegenheid in charisma?

Onze Life coach kan je helpen om effectiever om te gaan met je verlegen houding en deze van een belemmering om te zetten in een kracht.

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 1 Average: 5]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *