20 Life hacks voor productiviteit

20 Life hacks om meer uit je dag te halen

We hebben ze allemaal wel eens, van die dagen waar niets van een leien dakje lijkt te lopen. De volgende life hacks zijn kleine aanpassingen in je dagelijkse routine die er voor zorgen dat deze moeizame dagen minder vaak voorkomen of wanneer dat toch gebeurt alsnog zo vlot mogelijk verlopen. Deze tips verhogen je productiviteit, verlagen de effecten van stress en verbeteren je beleving van de dag.

1 Neem voldoende nachtrust

8 uur slaap per dag verhoogt je fysieke conditie, versterkt je immuunsysteem en je psychische weerbaarheid. Tijdens je slaap daalt je bloeddruk, ontspannen je spieren en maakt je lichaam onder andere meer collageen aan dan wanneer je wakker bent. Collageen is een eiwit dat structuur geeft aan allerlei onderdelen van je lichaam. Het zit in je nagels, tanden en botten, ondersteunt je organen en geeft stevigheid aan de bloedvaten.  Collageen zorgt ook voor elasticiteit van je huid waardoor je er frisser uit ziet wanneer je uitgeslapen bent.

Daarnaast worden tijdens je slaap psychische processen op gang gezet die er voor zorgen dat boodschappen uit je onbewuste via symboliek in je dromen duidelijk worden gemaakt aan je bewuste, het ego complex.

2 Verander regelmatig je wekker

Anno 2019 gebruikt haast iedereen zijn of haar telefoon om wakker te worden. Daarbij stellen we bij het aankopen van het apparaat vaak een liedje uit wat ons op dat moment erg aanspreekt. Echter na een poosje zijn we het liedje vaak wel weer beu en wordt het eens zo leuke liedje nu gekoppeld aan een dag vol activiteiten die we vaak helemaal niet eens zo zien zitten. Regelmatig je wekker veranderen naar een nieuw liedje uit je repertoire zorgt er voor dat je de dag een stuk vrolijker begint en een goede start is het halve werk.

3 Sta op met een glimlach

Wist je dat we niet alleen glimlachen als we in een goed humeur zijn maar dat een glimlach ook een goed humeur opwekt? Probeer het maar eens, heeft het gewerkt? De reden dat we vrolijker worden van glimlachen heeft alles te maken met neuroplasticiteit, onze hersenen maken nieuwe paden wanneer we een nieuwe actie leren en versterken die telkens wanneer we deze actie uitvoeren. Deze paden koppelen deze acties aan een fysiologische respons, in dit geval de vrijgave van Dopamine in onze hersenen. Deze stof zorgt er voor dat we in een vrolijke, optimistische en energievolle stemming komen. We glimlachen dus als we vrolijk zijn maar we worden ook vrolijk als we glimlachen,… een beetje zoals de hond van Pavlov die ging kwijlen telkens wanneer hij het belletje hoorde dat een maaltijd voorspelde.

4 Begin je dag met 10 minuten voor jezelf

De meesten van ons liggen graag zo lang mogelijk onder de warme wol in de ochtend en met zo lang mogelijk bedoelen we dan liefst ook echt zo lang mogelijk. Hierdoor gaan we onze ochtendroutine afrafelen en beginnen we onze dag al met een mindset van haast. We staan op, eten snel, poetsen onze tanden en wassen onze handen, al rennend knopen we de laatste knopen van ons werkhemd vast en racen als een volwaardig cast member uit één van de fast & furious films naar het werk. Probeer je ochtendroutine eens zo in te plannen dat je elke ochtend 5 a 10 minuten tijd hebt voor een lekker muziekje, meditatie, ochtendwandelingetje of wat anders. Je zult zien dat je hele dag minder stressvol verloopt.

5 Eet voldoende en met regelmaat

Niet alleen voor je productiviteit maar ook voor je algemene stemming is voldoende energie een must. Eet op tijd en regelmatig. En zorg voor voldoende energievolle tussendoortjes om je net even dat duwtje in de rug te geven op de zware momenten.

6 Begin je werkdag met de taak waar je het meest tegenop ziet

De meest succesvolle mensen beginnen hun dag niet met het lezen en beantwoorden van mails. Deze tijdrovende taak mag dan voldoening geven na het afronden maar uit onderzoek is gebleken dat de opbrengst per gespendeerde tijd niet opweegt tegen het effectief uitvoeren van agendataken. Elke werkdag heeft twee energiepieken; bij de aanvang en net na de middagpauze. Het benutten van deze pieken voor het uitvoeren van belangrijke taken verhoogd productiviteit en verlaagd stress.

7 Beperk afleidingen

Niets verlaagd productiviteit meer dan een browser met een miljoen open tabbladen. Beperk je werkplek tot de essentiële componenten en vermijd het open hebben staan van je e-mail, whatsapp en social media tijdens je taak.

8 Gebruik een timer

Iedereen wil zijn werk zo goed mogelijk uitvoeren waardoor sommige taken meer tijd op gaan nemen dan nodig is. Plan taken in, gebruik een timer om het einde van een taak aan te geven en ga verder met de volgende taak. Wanneer een afgeronde taak niet aan je eisen voldoet kan je deze altijd nog herzien en meer tijd hiervoor inplannen op een ander moment.

9 Beloon jezelf voor het afronden van een moeilijke taak

Houd jezelf gemotiveerd door jezelf te belonen na het afronden van een moeilijke taak. Houd je vordering bij zodat je op momenten dat je je gestagneerd voelt op kan trekken aan de vordering die je al geboekt hebt.

10 Luister naar muziek

Mensen in een positieve stemming zijn productiever en gelukkiger. Een achtergrondmuziekje kan je productiviteit tot wel 200% verhogen. Dit hoeft geen hard rock te zijn maar ook geen Beethoven. De muziek die je in de meest ontspannen stemming brengt werkt over het algemeen het best om het meest uit je dag te halen.

11 Gewoon beginnen

De meeste van ons spenderen bijna even veel tijd aan het inplannen van een activiteit dan de daadwerkelijke activiteit zelf. En het resultaat? De meeste van deze activiteiten verlopen helemaal niet zoals we ze ingepland hebben. Daaruit kunnen we maar 1 conclusie trekken; de tijd die we hebben “gebruikt” voor het mentaal inplannen van de activiteit is tijd en computerkracht die we aan een nieuwe taak of ontspanning hadden kunnen wijden. Het advies is dus om gewoon te starten en gaandeweg het roer om te gooien mocht dat toch nodig zijn.

12 Zoek je piekmomenten

Iedereen heeft enkele momenten op de dag waarbij alles vlotter gaat. Bij mij is dat vroeg in de morgen. Gebruik deze tijd voor de taken die het meest van je vergen en pas je werkschema aan op deze momenten.

13 Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging verhoogt productiviteit en moraal op de werkplek, het trekt je even uit je routine en geeft je de tijd om even te reflecteren en ontspannen. Daarnaast is het gezond voor je lichaam.

14 Verlaat je huis niet zonder arsenaal

Batman heeft zijn gordel en het A-team heeft altijd een plan en een lasapparaat. De meest productieve mensen verlaten hun huis niet zonder hun essentiële hulpmiddelen;

15 Leer keyboard shortcuts

Mensen zijn gewoontedieren, wanneer we gewend zijn om iets op een bepaalde manier te doen is dat nu eenmaal moeilijk af te leren. Sta open voor de feedback van anderen om handelingen sneller te doen. Het perfecte voorbeeld hiervan zijn keyboard shortcuts. Alleen de meest gebruikte, “control + c” voor copieren en “control + v” voor plakken kan je op een computer intensieve dag tot wel 20 minuten besparen.

16 Zorg voor een opgeruimde werkplek

Een productieve werkplek is minimalistisch met zo weinig mogelijk afleidingen en zo veel mogelijk structuur. Er is maar weinig dat productiviteit zo snel kan laten dalen als het moeten doorzoeken van 12 stapels ongeorganiseerde facturen, nota’s en orders. Daarnaast zorgt een opgeruimde omgeving voor een heldere geest.

Aanvullend : 12 rules for life – Dr Jordan B Peterson

17 Niet multitasken

Als multitasken voor jou inhoud dat je de koffiezetter laat lopen terwijl je een set notulen uit typt is er weinig aan de hand. In alle andere gevallen,… niet doen! Uit research is gebleken dat je vele malen productiever bent wanneer je je aandacht focust op één taak tegelijk. Starten, afronden, volgende taak als een machine.

18 Ga bewust uit van de best mogelijke bedoelingen van anderen

Zelfs in conflictsituaties is het beste advies om uit te gaan van de best mogelijke motieven van de ander en deze te benaderen met een glimlach. Je collega’s gaan je zien als de morele overwinnaar en zullen je meteen sympathieker vinden. Door je glimlach behoud je je vrolijke stemming en door niet teveel waarde te hechten aan een mogelijk negatieve connotatie in een uitspraak voorkom je onprettige escalaties. Daarnaast is niets zo irritant wanneer men wel een onderhandse aanval pleegt om glimlachend weggewuifd te worden.

19 Leer nee zeggen

We kunnen niet alles zelf en soms vinden we het moeilijk om taken uit handen te geven. Het is dus al helemaal niet handig om nog meer taken op ons te nemen waarvan we weten dat we ze niet af kunnen ronden, of taken waar we eigenlijk helemaal niet op zitten wachten die we dan toch maar op ons nemen uit zogenaamd “fatsoen”. Het is dus belangrijk om een nee te kunnen verkopen wanneer een taak te veel vergt van onze workload. Deze wil ik nog aanvullen met leer nee zeggen met stelligheid en zonder verantwoording daarvoor af te willen leggen. Nee of nee liever niet in plaats van nee want… Jezelf verantwoorden om een verzoek niet in te willigen is niet alleen niet productief maar het vergt nutteloos veel energie en is in de meeste gevallen onnodig.

20 Zorg voor een lach

Een mooi meisje heeft haar armband laten repareren en komt het nu ophalen. Ze vraagt hoeveel het kost. “Een kusje”, zegt de man. “Oké”, zegt het meisje;”mijn opa komt zo afrekenen.”   Tweet This!

Een omgeving waar gelachen wordt is voor iedereen prettig, maak gerust op zijn tijd een gepast grapje. Het hoeft niet altijd even serieus te zijn.

Dit waren 20 life hacks die je productiviteit en kwaliteit van je dag meteen verbeteren. Een positieve houding reflecteert ook op je relatie met collega’s wat op zijn beurt je eigen dag weer verbetert. Zodoende start je met deze lifehacks een zogenaamde opwaardse spiraal. Heb je zelf een leuke life hack die jou helpt meer uit je dag te halen? Laat het ons weten via de comments.

Vond U dit artikel nuttig? Help ons door ons een positieve waardering te geven.
[Total: 1 Average: 5]
Vond je dit artikel nuttig? Delen is makkelijk met deze social share buttons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *